Vojna ustanova "Tara"

090805_tadic_tara_01-36403_130x130.jpg

„ŠKOLA PRIJATELJSTVA“ U HOTELU „BELI BOR“

Deveta po redu „Škola prijateljstva“, koju na Tari organizuje humanitarna organizacija „Naša Srbija“, okupila je i ovog leta, od 15. jula do 6. avgusta, oko 400 dece iz Srbije, posebno srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, i Republike Srpske. Učesnici ovog programa psihosocijalne podrške su deca poginulih, kidnapovanih i nestalih u poslednjim ratovima i iz socijalno ugroženih porodica.

Poseban oblik rada je multietnički seminar „Dani prijateljstva“, uz učešće dece različitih nacionalnosti iz svih krajeva Srbije, a pod pokroviteljstvom Izvršnog veća Vojvodine.
Polaznike Škole i ove godine posetio je predsednik Srbije Boris Tadić. Pozdravljajući ih, istakao je da svakodnevno treba da se usavršavaju, kako bi u budućnosti bili od koristi i sebi i društvu.

Tadić je u druženju sa decom, zajedno sa našim zlatnim vaterpolistima iz reprezentacije, Vanjom Udovičićem, Filipom Filipovićem i Milanom Aleksićem, rekao da je njihov uspeh na Svetskom prvenstvu u Rimu primer koji mladi treba da slede.
„Imate sjajne ljude pred sobom, vaterpoliste koji su pokazali kako mladi ljudi mogu da dosegnu najveća dela priležnošću, trudom i često odricanjem od zadovoljstva“, rekao je Tadić i naglasio da ne mogu svi da budu šampioni, ali i da sasvim mala postignuća, ne tako vidljiva čitavom svetu, jesu veoma važna i za individualni razvoj i za prosperitet društva.
Sa predsednikom Tadićem u poseti „Školi prijateljstva“ bio je španski ambasador u Beogradu, Injigo de Palasio Espanja, u okviru „Dana zemlje prijatelja“. On je izrazio zadovoljstvo što je njegova vlada pomogla realizaciju projekta čiji je cilj prevazilaženje sukoba iz prošlosti, stvaranje dijaloga i razumevanja i građenje mostova između kultura.
„Srbija nastavlja da daje primer u ostvarivanju zajedničkih milenijumskih ciljeva posvećenih mladima. Nastavljamo napred zbog mladih Srbije i Evrope, u kojoj će Srbija zauzeti mesto koje zaslužuje“, rekao je ambasador Espanja.

Gosti dece bili su i ambasadori Kine – Vei Đinghu i Kipra – Homer Mavromatis, zemalja koje su proteklih godina pomagale organizaciju ove manifestacije.
U okviru obeležavanja „Dana zemlje prijatelja“ deca su učestvovala u kvizu o poznavanju Španije, Institut „Servantes“ priredio je predavanja i čas španskog jezika, a deca su imala priliku da uživaju u igri i muzici iz te zemlje.
Manifestacija „Dan zemlje prijatelja“, 5. avgusta, bila je poslednja u ovogodišnjem druženju dece na Tari. Dobro osmišljen program „Škole prijateljstva“ imao je brojne obrazovno-vaspitne i zabavno-sportske sadržaje, koji su omogućili deci da u lepom ambijentu planine i hotela „Beli bor“ provedu vreme u radu i druženju, stičući nova znanja i veštine i mnogo novih prijatelja.
Tokom tih dvadeset dana posetili su ih pripadnicima Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Protivterorističke jedinice, saobraćajne i konjičke policije i prikazali im deo svojih svakodnevnih uvežbavanja, zatim brojne ličnosti iz sveta politike, kulture, sporta, estrade…
Gosti su im bili ministri Goran Bogdanović, Ivica Dačić i Žarko Obradović i episkop Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani.
Koncerte su održali Željko Joksimović, Leontina, Goca Tržan i Ognjen Amidžić, a predstave su izveli glumac Nikola Đuričko i Pozorište „Boško Buha“.
U drugom delu „Škole prijateljstva“, od 28. jula do 3. avgusta, realizovan je treći multietnički seminar „Dani prijateljstva“, koji je okupio decu različitih nacionalnosti sa teritorije Srbije: slovačke iz Bačkog Petrovca, mađarske iz Kanjiže, rusinske iz Ruskog Krstura, rumunske iz Nikolinaca kod Vršca, bošnjačke iz Brodareva, albanske iz Tupala kod Medveđe, bugarske iz Dimitrovgrada i srpske – deca „Naše Srbije“.
Tema seminara su tolerancija i kulturne razlike, a cilj promocija multikulturalnih vrednosti, unapređenje razumevanja različitosti među ljudima i doprinos izgradnji i razvoju modernog demokratskog društva. Seminar stvara uslove da deca različitog etničkog porekla dobiju mogućnost da se upoznaju, druže i nauče jedni od drugih o kulturnim specifičnostima.
Za odlične uslove za boravak i aktivnosti u Školi prijateljastva zaslužna je Vojna ustanova „Tara“, koja svakog leta kapacitete hotela „Beli bor“ odvoji samo za Školu.
„Poslednjih godina uradili smo čitav kompleks koji je u funkciji edukativnih i sportsko-rekreativnih aktivnosti u Školi prijateljstva Naše Srbije“, kaže direktor VU „Tara“ potpukovnik mr Jovan Mijatović. „U Gradu prijateljstva, koji je podignut pored hotela „Beli bor“, imamo sedam učionica-radionica otvorenog tipa, koje se po potrebi mogu preurediti u zatvoreni prostor. Tu su i uređeni sportski tereni za razne sportove, a ove godine pripremili smo i trim-stazu. Posle odlaska dece, ovi kapaciteti ostaju na raspolaganju sportistima i ekipama koje se ovde pripremaju za narednu takmičarsku sezonu, a naravno i gostima Vojne ustanove „Tara“. Dolazi nam dosta mladih sportista koji koriste naše odlične uslove, a podsećam da se u našem bazenu u hotelu „Omorika“ za Svetsko prvenstvo u Rimu pripremala Nađa Higl, koja je osvojila zlatnu medalju“, rekao je direktor Mijatović, uz poziv svima da, pod povoljnim uslovima plaćanja na sedam mesečnih rata, dođu na Taru. 

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Prognoza vremena

Trip Advisor

FACEBOOK

Video

Pratite nas

Mesto gde počinje lepota...