Vojna ustanova "Tara"

Hotel-Omorika-na-Tar.jpg

Arapi u Titovom apartmanu u Omorici

Planina Tara – Gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bili su ovih dana iznenađeni prilikom upoznavanja s planinom Tarom i obilaska ovdašnjih hotela u sastavu Vojne ustanove „Tara”.

Opčinili su ih četinari, mirisi i vidikovci, privukli prostrane hotelske terase i uređeni sportski tereni, a cene smeštaja začudile. Nisu mogli da veruju da polupansion sa smeštajem u vrlo komfornom prezident apartmanu od 120 kvadrata u hotelu „Omorika”, gde je svojevremeno i Tito boravio, nije skuplji od 50 evra.

– Tražili su u neverici da im tu cenu ponovim, misleći da nisu dobro razumeli. Takav komfor i prostor u apartmanu koji su koristili državnici i druge visoke ličnosti smatraju znatno vrednijim. A kad su se uverili da zabune nema, i upoznali sve drugo, za avgust su najavili dolazak prvih grupa turista iz te zemlje – priča nam Nevena Stanisavljević, pi-ar Vojne ustanove „Tara”.

Koji dan pre Arapa ovu planinu i hotele na njoj pohodili su Rusi, takođe s namerom da je bolje upoznaju.

– Posetili su nas turoperatori iz Nižnjeg Novgoroda i predstavnici Komiteta za turizam Rusije. Zadovoljni su kvalitetom smeštaja kod nas i cenama (polupansion u „Omorici” na bazi dvokrevetne sobe je oko 3.000 dinara). Raspitivali su se kad će biti završen obližnji aerodrom Ponikve i kad će se auto-put približiti ovom kraju. Najavili su grupne dolaske ruskih turista, s tim što su posebno zainteresovani za smeštaj dece u hotelu „Beli bor”, gde su u okviru Škole prijateljstva već boravili mladi iz Rusije – dodaje Nevena.

Tako hoteli na lepotici Tari koji su u sastavu Vojne ustanove „Tara” odoleli svim lomovima naše tranzicije i sačuvali vrednost ulaze u novu turističku eru. Već bezmalo četiri decenije „Omorika”, „Beli bor”, „Javor” privlače uglavnom domaće goste, željne mirnog planinskog i porodičnog odmora. Ni u ovo vreme nisu ih izgubili, s tim što su im najverniji Beograđani i Vojvođani. Sve boljoj poseti (turista je ovde bilo za petinu više u prošloj nego u pretprošloj godini) znatno je doprinelo uvođenje vaučera. Tara je po vaučerima bila među najboljima u državi, ovde ih je tokom 2015. godine realizovano 3,3 miliona. Uz domaće, na Taru u priličnom broju dolaze i gosti iz republika bivše SFRJ.

A sada, evo, i stranci iz dalekih zemalja otkrivaju ovu planinu i ovdašnju vojnu ustanovu. Prošlog leta, pored ostalih, ovde su se odmarali i turisti iz Kine, Japana, Indije i Velike Britanije. U predstojećoj letnjoj sezoni biće Rusa, Arapa, Slovenaca i drugih. Dobar deo smeštajnih kapaciteta već je rezervisan.

S tim u vezi, direktor Vojne ustanove „Tara” Branislav Jelača ističe da je povećanje broja gostiju omogućilo ulaganje u obnovu postojećih i nove hotelske sadržaje.

– U proteklih godinu dana renovirali smo porodične sobe u prizemlju „Omorike”, te u sastavu tog hotela otvorili klub „Srbija” (s izložbom iz Velikog rata), obnovljenu kuglanu i pivnicu. Iznutra je renoviran nacionalni restoran „Javor”, spolja nacionalna kuća „Jeremičak”. Napravili smo pešačku „Stazu ljubavi”, renovirali postojeće sportske terene i izgradili jedan novi, za bič-volej. Sve te poslove finansirala je Vojna ustanova „Tara” iz sopstvenih prihoda. A nije zaboravljen ni hotel „Breza” u Vrnjačkoj Banji, koji takođe pripada našoj vojnoj ustanovi: u toku su radovi na rekonstrukciji bazena i hotelskog krova „Breze”, koji se finansiraju sredstvima Ministarstva odbrane – navodi direktor Jelača, rešen da se nastave ulaganja u modernizaciju ovih objekata.

Izvor: Politika
http://www.politika.rs/scc/clanak/357041/Arapi-u-Titovom-apartmanu-u-Omorici

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Prognoza vremena

Trip Advisor

FACEBOOK

Video

Pratite nas

Mesto gde počinje lepota...