Vojna ustanova "Tara"

BREZE ZA „ŠKOLU PRIJATELJSTVA“

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić, simboličnom sadnjom drveta prijateljstva ispred hotela „Beli bor” na Tari, nastavio je akciju „Milion stabala za Srbiju“.

U akciji, u kojoj su posađene breze na mestu održavanja „Škole prijateljstva” nevladine organizacije „Naša Srbija”, učestvovali su i supruga predsednika Srbije Tatjana Tadić, ambasadori Rumunije i Kipra Jon Makovei i Homer Mavromatis, pomoćnik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Radislav Momirov, predsednik Opštine Bajina Bašta Miloje Savić i deca, učenici Osnovne škole „Rajak Pavićević” iz Bajine Bašte.
Akciju ozelenjavanja terena kod hotela „Beli bor” na Tari pokrenula je, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, „Naša Srbija”. Ova nevladina organizacija svake godine na Tari održava „Školu prijateljstva” koja okuplja decu iz Srbije i Republike Srpske koja su tokom proteklih ratova ostala bez jednog ili oba roditelja, a posebne akcije namenjene su deci u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.
U okviru programa Škole važno mesto zauzima škola ekologije koja edukuje decu o značaju očuvanja i unapređenja životne sredine. Podršku akciji da se prostor iza hotela „Beli bor”, gde se nalazi „Grad prijateljstva”, dodatno oplemeni sadnim materijalom karakterističnim za planinu Taru i na taj način ekološki unapredi i učini prijatnijim za boravak učesnika „ Škole prijateljstva”, pružili su Vojna ustanova „Tara”, Nacionalni park „Tara” i opština Bajina Bašta.
Ministar Dulić je rekao da ova akcija ima cilj da u deci probudi i razvije svest o očuvanju životne sredine. U akciji „Milion stabala za Srbiju“ do sada je zasađeno oko 400.000 stabala, uglavnom u Vojvodini, rekao je Dulić i najavio da će do kraja godine sadnja biti nastavljena na jugu Srbije.
Ambasador Rumunije Jon Makovei podsetio je da su predsednici Rumunije i Srbije Trajan Basesku i Boris Tadić letos posetili „ Školu prijateljstva” na Tari i simbolično posadili stablo omorike. „To drvo je simbol obrazovanja za decu, ekologiju i prijateljstvo“, rekao je Makovei i izrazio zadovoljstvo što je učestvovao u sadnji stabala, na mestu na kome su to učinili i predsednici dve države.
Svake godine na Tari u organizaciji „Naše Srbije” u „ Školi prijateljstva” boravi 400 dece iz Srbije, Kosova i Metohije i Republike Srpske, a ta organizacija brine i o više od 1.200 dece, uglavnom ratne siročadi.
R. BLANUŠA 

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Prognoza vremena

Trip Advisor

FACEBOOK

Video

Pratite nas

Mesto gde počinje lepota...