Mesto gde počinje lepota...

DSCN9256.JPG

Hotel “Beli bor” na Tari


Оdmor, rekreacijа i lečenje
Hotel "Beli bor" nalazi se na nadmorskoj visini od 1025. metara, u najlepšem delu planine Tare, Kaluđerskim barama i okružen je gustom četinarskom šumom. Raspolaže sa 125 komforno opremljenih soba a, osim restorana, ima i kafanu, dva aperitiv bara i diskoteku. Kongresna sala i nekoliko manjih opremljene su potrebnom audiovizuelnom opremom za održavanje seminara, kongresa i savetovanja, a bežični internet je dostupan u centralnom holu hotela.
Idealno za sportske kampove
Nedaleko od hotela je rukometno igralište, tri košarkaška terena i pomoćni fudbalski travnati teren kao i dva teniska terena sa čvrstom podlogom. Sve to ukazuje da je ovaj hotel idealno mesto za organizovanje sportskih kampova.
Pored hotela su i letnje učionice koje se koriste za radionice i nastavu u prirodi. Zbog toga je poslednjih godina hotel "Beli bor" tokom leta domaćin i deci iz humanitarne organizacije "Naša Srbija". Za potrebe te škole prijateljstva i boravka ostale dece na rekreativnoj nastavi podignut je dečiji Drvengrad koji se sastoji od osam paviljona pogodnih za kurseve, radionice i kulturno zabavne programe.
Gostima dostupni sadržaji "Omorike"
U neposrednoj blizini hotela nalazi se nacionalni restoran "Radmilovac", izgrađen od kamena i drveta u kojem gosti mogu da uživaju u specijalitetima srpske kuhinje u tradicionalno urađenom enterijeru ili u bašti restorana odakle se pruža izuzetan pogled na padine planine Tare.
Na tri i po kilometra šetnje asfaltnim putem od "Belog bora" je hotel "Omorika", takođe u sastavu Vojne ustanove "Tara". Svim gostima hotela "Beli bor" dostupni su i besplatni sadržaji koje nudi "Omorika". Među njima su besplatno korišćenje poluolimpijskog bazena, teretane, saune, salona za masažu, bilijar i sale za stoni tenis.
Zbog idealne nadmorske visine, čistog planinskog vazduha i većeg broja sunčanih dana u odnosu na druge planine u Srbiji, Tara pogoduje plućnim i srčanim bolesnicima. Ovde odrasli i deca dolaze i zbog poboljšanja krvne slike i da ojačaju imunitet.
Lečilište od 19. veka
Blagodeti Tare bile su poznate pre nego je i izgrađen hotel "Beli bor". Zbog divljih i bajkovitih šuma, planinskog vazduha i sunca na Taru su još krajem 19. veka dolazili oboleli od plućnih bolesti. Primali su ih monasi manastira Rača koji su zbog bolesnih i siromašnih izgradili i prve smeštajne objekte na ovoj planini. U vili "Zdravlje" je još 1905. godine boravio i lečio se naš poznati pisac Milovan Glišić. U manastiru Rača, polovinom prošlog veka, boravio je čak šest godina i patrijarh Pavle i lečio se od bolesti pluća.
Prvi manastirski stanovi napravljeni su 1928. godine (dve zgrade od po 20 stanova i trpezarija), a turisti su čekali u Kremnima i vozom uskog koloseka, popularnim "Ćirom", dolazili na Taru. U godinama koje su sledile, tačnije 1935. Centralni higijenski zavod iz Beograda podigao je klimatsko zdravstveno oporavilište za decu sa 16 višekrevetnih soba. Ovi objekti su, na žalost, porušeni tokom Drugog svetskog rata.
Oficiri tadašnje JNA su sedamdesetih godina pronašli u predratnim katastrima da je zemljište na Kaluđerskim barama pripadalo vojsci. Posle toga je počela gradnja objekata na Tari.


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Prognoza vremena

Trip Advisor

FACEBOOK

Video

Pratite nas

Mesto gde počinje lepota...