Vojna ustanova "Tara"

ad353c6b164c5477576d1c11b1c36d3d.jpeg.jpg

Planina se šareni od oldtajmera: Tara ugostila ljubitelje „spačeka“ iz Francuske

 Iz daleka pristigla povorka oživela je sećanje na već davne godine kad su drumovima krstarili tada prestižni „spačeci“, romantični automobili iz „sitroenovih“ pogona koji se kod nas još mogu videti samo na izbledelim fotografijama. Možda i na nekom prašinjavom kalendendaru nad masnim kanalom kakve automehaničarske radionice.

Udruženje ljubitelja „spačeka“ iz Francuske, njih 170 u 74 vozila, danas su pristigli na Taru posle par dana vožnje preko Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne.

- Sedište našeg udruženja je u Renu gde se „spaček“ rodio, a ova naša kolona „stara“ je u proseku 30 godina, što je i uslov da jedan automobil bude proglašen oldajmerom. Kao što Nemci imaju „bubu“, Italijani „topolina“, Srbiji „fiću“, tako i Francuzi čuvaju uspomenu na svog „spačeka“ - priča za „Blic“, Alen Kešovija, Zagrepčanin koji živi u Francuskoj, jedan od organizatora ove ture.

Klub pasioniranih „spačekom“, kaže on, svake godine napravi po jednu vožnju preko kontinenta. Jednom su se osmelili i na put do severne Afrike, preko Libije, Maroka, Tunisa.

Kolonu u ovakvim avanturama prate tri kamionima u kojima se transportuje logistika – rezervni delovi, odeća, konzervirana hrana.

- Obišli smo Sarajevo, Mostar, manastir Mileševa. Sutra nastavljamo preko Pešteri prema kanjonu Uvca, Pešteru, Studenici, Kopaoniku, gde okrećemo prema Beogradu, pa preko Dunava i Slavonije nazad za Francusku. Biramo planinske, makadamske puteve na kojima se „spačeci“ bolje snalaze od najboljih džipova. Ovogodišnja tura duga je sedam hiljada kilometara, najmlađi član ove posade ima pet a najstariji 85 godina, - objašnjava Kešovija.

Francuzi su večeras domaćinski ugošćeni u hotelu „Omorika“. U njihovu čast svirao je umetnički ansambl Vojske Srbije „Stanislav Dinički“ obradovavši goste repertoarom francuskih šansona. Užitak je, naravno, zaliven dobrim vinom.

Izvor: Blic

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

 

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Prognoza vremena

Trip Advisor

FACEBOOK

Video

Pratite nas

Mesto gde počinje lepota...