Vojna ustanova "Tara"

skola-prijateljstva-2016.JPG

Škola prijateljstva na Tari

 U 16. školi prijateljstva humanitarne organizacije "Naša Srbija" koja se održava u hotelu "Beli bor" na Tari juče je bio dan srpsko-ruskog prijateljstva. Škola okuplja decu iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, Republike Srpske, Crne Gore a u poslednje četiri godine u njoj su i ruska deca čiji dolazak organizuje Sinod Ruske pravoslavne crkve.

Četvrtu godinu osnov škole je srpsko-ruski kod, pa se čuju oba jezika, pesme već prepoznaju a uči i storija i kultura dve zemlje i svi se dobro razumeju.

"Deca koja su bila predhodnih godina sada u Rusiji plaču jer ne mogu svake godine da dođu ili su prerasla. Nadam se da ćemo imati i školu učitelja", kaže Sergej Šastin iz Sinodalnog odeljenja za rad s mladima RPC.

Već trinaest godina na tarsku školu koja uči prijateljstvu Zoran Maksimović dovodi mališane s Kosmeta. Prvi put i decu iz enklave kod Srbice

"Za njih je dolazak na Taru poseban doživljaj, kao što je njihov povratak sa Tare tužan jer se vraćaju u svoje enklave", kaže Zoran Maksimović, predsednik Udruženja "Dečja radost" iz Gnjilana.

Sto šezdeset mališana, koliko je u ovogodišnjoj školi, nastaviće druženje i posle Tare, bar preko društvenih mreža.

Prilog na sajtu RTS-a

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Prognoza vremena

Trip Advisor

FACEBOOK

Video

Pratite nas

Mesto gde počinje lepota...