Vojna ustanova "Tara"

 
Vojna ustanova "Tara" danas

Danas u okviru Vojne ustanove „Tara“, posluju hoteli “Omorika” i “Beli bor”, a od 2010. i Hotel “Breza”, najposećeniji turistički objekat u Vrnjačkoj Banji.
 
Hoteli “Omorika” i “Beli bor” nalaze se na Kaluđerskim barama, najlepšem delu planine Tare na nadmorskoj visini od 1060 metara. Neposredno pored “Omorike” je N.R. “Javor”, a stotinak metara niže N.K. “Jeremičak”.

 

Kako je sve počelo. . .

Zbog divljih i bajkovitih šuma, planinskog vazduha i sunca, na Taru su još krajem 19. veka dolazili oboleli od plućnih bolesti. Pod svoje okrilje primali su ih monasi manastira Rača, koji su zbog bolesnih i siromašnih izgradili i prve smeštajne objekte na ovoj planini. Tako je 1905. u Vili “Zdravlje” boravio i lečio se i Milovan Glišić.
 
Prvi manastirski stanovi napravljeni su 1928. dve zgrade od po 20 stanova i blagovaonica, a turisti su čekali u Kremnima i Ćirom dolazili na Taru. U godinama koje su usledile, tačnije 1935. Centralni higijenski zavod iz Beograda podigao je klimatsko zdravstveno oporavilište za decu sa 16 višekrevetnih soba. Svi ovi objekti porušeni su tokom Drugog svetskog rata.
 
U manastiru Rača, polovinom prošlog veka, boravio je čak šest godina i patrijarh Pavle, lečeći se od bolesti pluća.
Sedamdesetih godina oficiri tadašnje JNA pronašli su u predratnim katastrima da je zemljište na Kaludjerskim barama pripadalo vojsci i tako je počela prva veća gradnja na Tari.
 
Sredinom 1977. godine završen je Hotel “Omorika” planinska lepotica, velelepno zdanje sa 350 ležajeva, u mermeru, staklu i drvetu, spuštenih planinskih krovova, raskriljen i moćan kao orao koji se sprema da uzleti. Tog 7. jula kada je svečano otvoren bio je jedan od najlepših i najsavremenijih hotela u Evropi, sa poluolimpijskim bazenom, centralnom klimom i brojnim sadržajima i pogodnostima.

 

 

 

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

 

 

A+ A-

Pretraga

Prognoza vremena

Pratite nas

Mesto gde počinje lepota...