Vojna ustanova "Tara"

Hram i utvrdjenje Solotnik

Hram je podignut pored izvora Solotnik i posvećen Živonosnom istočniku Presvete Bogorodice. Mesto je odredio vladika žički Hrizostom 2006. godine. Pored hrama se nalazi i obnovljena vodenica.

Udaljen je od Kaluđerskih Bara na Tari oko 8 kilometara.

Na teško pristupačni vrh Solotuške stene uz pomoć helikoptera postavljen je metalni krst visok pet metara, a težak nekoliko stotina kilograma. To je bio jedini način da krst, dar meštana, stigne na vrh 200 metara visoke stene i bude znak da je u njenom podnožju crkva.

Solotnik (Kulina ili Kulingrad) je smešteno na kamenoj uzvišici koja se strmo spušta u Solotušku reku, tako da mu je sa severa, zapada i istoka nemoguće prići i jedini moguć prilaz se nalazi na jugu odnosno jugoistoku.

Izvesno je da je podignuto u srednjem veku (XIII ili XIV veku) da bi osiguravalo put koji je povezivao Užice (Užički Grad) i Višegrad, ali u njegovoj neposrednoj okolini ima ostataka naselja iz doba Kelta i Rimljana, što bi moglo ukazivati na kontinuitet utvrđenja na ovom prostoru.

Danas su od Solotnika ostale mahom samo ruševine. Ulazna kula je srušena pred Drugi svetski rat, tako da od nje danas skoro i da nema ostataka. Još uvek se drži bedem u visini od oko 7m na mestu četvorostranog Donžona koji se nalazio u severoistočnom uglu utvrde na koji se nadovezuju mnogo niži ostaci bedema u visini od oko 3m. U samoj unutrašnjosti grada naziru se ostaci višespratnih zgrada i cisterne za vodu.
 


Prikaži Hram i utvrđenje Solotnik na većoj mapi


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Prognoza vremena

Trip Advisor

FACEBOOK

Video

Pratite nas

Mesto gde počinje lepota...